Regler runt licenspliktiga luftvapen i Sverige

Licensregler för luftvapen i Sverige

Man kan i Sverige köpa luftgevär och få licens hos dem hos polismyndigheten för att bedriva skyddsjakt av exempel kråkor och råttor.

Luftvapen för skyddsjakt kräver som minsta kaliber .22 och 16 joule kraft. Man måste till ansökan bifoga varför man behöver en skyddsjakt licens och var man skall skjuta skadedjuren, exempel på en gård på landet.

Man kan då köpa ett Hatsan 10 joule luftgevär och extra stark trimfjäder eller pistong för att få luftgeväret starkare än 16 joule. Både Hatsans PCP gevär och gevär med brytpipa fungerar för skyddsjakt.

Ålder för luftvapen i Sverige och godkänd joule kraft

Luftgevär över 10 Joule är i Sverige licenspliktiga. Men för intressanta tävlingar är det 16,3 Joule som gäller – både tryckluftsdrivet och fjäderdrivet. Alltså måste man ha vapenlicens för dessa vapen.

Vapenlagstiftningen säger att ett luftvapen är licensfritt om det ger en anslagsenergi som understiger tio Joule fyra meter från mynningen.

Den som är under 18 år får aldrig använda ett luftvapen utan uppsikt av en vuxen person. Det gäller även inom privat område.

Den som fyllt 18 år får inneha effektbegränsade luft- och fjädervapen utan licens (ej starkare än 10 joule).

T4E vapnen – licensfria

T4E vapnen vi säljer är under 10 joule och är därmed licensfria i Sverige. De kan användas för övningsskytte och självförsvar i hemmet. De är också effektiva mot vilda djur och kan bäras i skogen för skydd mot dessa. Då skall man ladda T4E vapnet med pepparkulor.